Kentekenbewijs wordt plastic Card

Per 1 januari 2014 ( Sorry in / for Dutch only... )

Het papieren kentekenbewijs wordt met ingang van 2014 een pasje.

Kentekenloket
Wie in 2014 een nieuwe of gebruikte auto koopt, krijgt na de tenaamstelling de kentekencard thuis gestuurd. Je hoeft / kunt daarvoor niet meer naar het postkantoor. Daarnaast wordt ook het overschrijvingsbewijs afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt een negencijferige code. Gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Daarvoor ga je in de toekomst niet meer naar het postkantoor maar naar een kentekenloket. Waar die zijn, kun je vinden op de website van de RDW die de kentekencards uitgeeft.

Code vervangt deel 2 of kopie deel 2
Als je zo’n kentekencard hebt en je verkoopt de auto, geef je de kentekencard mee aan de toekomstige eigenaar. Die gaat er mee naar een kentekenloket. Daar wordt de identiteit van de nieuwe koper gecontroleerd. Dan wordt de kentekencard doormidden geknipt. De nieuwe eigenaar krijgt een viercijferige code mee en het vrijwaringsbewijs voor degene van wie hij de auto heeft gekocht. Bij de kentekencard die naar zijn huisadres wordt gestuurd, worden de overige vijf cijfers meegestuurd. Die negencijferige code die het overschrijvingsbewijs vervangt (het huidige deel 2 of kopie deel 2)  heb je weer nodig als je de auto weer van de hand doet.

Europees
Op de card zijn maar liefst 29 gegevens te vinden. De letters voor de gegevens zorgen ervoor dat de politie in alle landen van de Europese Unie buitenland begrijpen om welke gegevens het gaat. Er is ook een meldcode op de card te vinden is. Deze is nodig voor onder meer de APK-keuring.

Fraudebestendig
De kentekencard word door de RDW uitgegeven en is volgens hen zeer moeilijk na te maken. Hij heeft een veelvoud aan echtheidskenmerken die als fraudebestendig bekend staan. Europa schrijft minimaal drie echtheidskenmerken voor. Maar de NL kentekencard beschikt over een veelvoud daarvan. Er zit ook een chip op de card waarin alle gegevens digitaal zijn vastgelegd.

Hieronder zie je een instructiefilmpje van de RDW, waarin de procedures mbt de card worden uitgelegd, ook hoe het gaat, als je bijvoorbeeld de auto wilt uitvoeren.

No comments:

Post a Comment